02.jpg

OBJEKTI V NARAVNEM REZERVATU ŠKOCJANSKI ZATOK

LOKACIJA
Škocjanski zatok, Koper, Slovenija

NAROČNIK
DOPPS Birdlife Slovenia

INVESTITOR
Ministrstvo za okolje in prostor
Operacijo je delno financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

LETO PROJEKTA
natečaj 2005, 1. nagrada
projektiranje 2006 - 2012
leto izvedbe 2012 - 2016

PROJEKTIVNO PODJETJE
Ravnikar - Potokar arhitekturni biro d.o.o.

AVTORJI
Robert Potokar, Janez Brežnik, Urša Komac, Špela Kuhar, Ajdin Bajrović, Mateja Šetina

AVTORICA KRAJINSKE ARHITEKTURE
Urša Komac

FOTOGRAFIJE
Virginia Vrecl, Miran Kambič

Novi objekti v naravnem rezervatu nudijo tako izjemno doživetje narave, kot tudi zanimivo arhitekturno izkušnjo.Rezervat je odprt za vse obiskovalce in služi tudi kot rekreativno območje za lokalne športne zanesenjake.
Rezervat je funkcionalno razdeljen na mestni - urbani del ob ankaranski vpadnici v mesto Koper, ki meji na brakični (pol slani) del rezervata ter na del ob krožni učni poti. Skupaj je v rezervatu 12 grajenih objektov (informacijski center, hlev, opazovališča in opazovalnice), od tega večina ob krožni učni poti vključno z glavnim vstopnim informacijskim objektom, ki predstavlja tudi glavno vstopno točko v rezervat z bertoške vpadnice. Objekti so zasnovani v skladu s smernicami trajnostne gradnje in predstavljajo pomožno infrastrukturo učnim potem. Uporabljeni so večinoma trajnostni in obnovljivi materiali ter napredni nizkoenergijski in učinkoviti sistemi instalacij.
Novi objekti povezujejo urbani prostor in naravo. Arhitektura tako ne spodbuja le dialoga med obiskovalci in temveč tudi med obiskovalci samimi in njihovim dojemanjem prostora.
Simbioza funkcionalnega oblikovanja objektov, zasnova vidnih konstrukcij ter izbora materialov, barv in tekstur, omogoča nevsiljivo umestitev grajene arhitekture v oblikovano naravno krajino.
Arhitektura je torej prag med divjino in kulturo, prehod iz mesta v naravo, od mestnega vrveža v mir kjer gnezdijo ptice. Je kompliment naravnemu fenomenu, ki se odvija pred našimi očmi.