14 (3).jpg

CENTER STAREJŠIH HODOŠ

LOKACIJA
Hodoš, Slovenija

NAROČNIK
Občina Hodoš

LETO PROJEKTA
natečaj 2008, 1. nagrada
projektiranje 2009-2010
leto izvedbe 2011

PROJEKTIVNO PODJETJE
Ravnikar - Potokar arhitekturni biro d.o.o.

AVTORJI ARHITEKTURE
Robert Potokar, Sabina Colnar, Ajdin Bajrović, Mateja Šetina

PROJEKTNA SKUPINA
Robert Potokar, Sabina Colnar, Ajdin Bajrović, Mateja Šetina, Petra Slukan

FOTOGRAFIJE
Miran Kambič


Center starejših stoji v središču vasi Hodoš. Skupaj s šolo in občino postaja tudi generator lokalnega dogajanja, saj je poleg bivalnih sob predviden tudi skupni program, namenjen zunanjim uporabnikom. 
Čisti volumen nadstropnega dela v obliki črke L je izveden v rdeči opečnati barvi in na sodoben način povzema motiv okoliških streh. 
Objekt išče navezavo z lokalnim kontekstom, kjer so na dolgo parcelo postavljeni gospodarski objekti z vzdolžno stranico, stanovanjski objekti pa so vzporedni s cesto. Skupaj tvorijo notranji atrij, oziroma dvorišče, ki je povzeto tudi v novem objektu: zaradi L oblike je formirano notranje interno dvorišče na spodnjem nivoju, ki se preko obstoječega terena in preurejenega travnika zlije s krajino.
Ravna streha se nad sobami spremeni v rastočo enokapnico. Sobe se tako dodatno odpirajo proti sončni svetlobi, streha ni več monotona horizontala, ampak postane razgibana in podobna valoviti prekmurski pokrajini. Odprtost objekta je naglašena tudi s pogledi na cerkveni zvonik nad cesto in na pokrajino, saj ima enostranski hodnik na zahodni in vzhodni fasadi odprtine v obliki okvirja za usmerjanje pogledov. Hodnik tako ni več samo komunikacija, marveč skupni družabni prostor v povezavi z naravo.