05 (4).jpg

CENTER STAREJŠIH TRNOVO V LJUBLJANI

LOKACIJA
Ljubljana, Slovenija

NAROČNIK
Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana
DEOS d.d.

LETO PROJEKTA
natečaj 2006 - 1. znižana nagrada
projektiranje 2007 - 2008
leto izvedbe 2008 - 2009

PROJEKTIVNO PODJETJE
Ravnikar - Potokar arhitekturni biro d.o.o.

NATEČAJNA SKUPINA
Robert Potokar, Sabina Colnar, Ajdin Bajrović, Mateja Šetina, Carlos Graca

PROJEKTNA SKUPINA
Robert Potokar, Sabina Colnar, Petra Slukan

PROJEKT NOTRANJE OPREME
Robert Potokar, Sabina Colnar, Petra Slukan

FOTOGRAFIJE
Robert Potokar, Andraž Kavčič, Peter Krapež

Center starejših Trnovo stoji na mestu nekdanje bolnišnice, na osrednji lokaciji, v bližini mestnega središča. Na sever se pogledi odpirajo na zvonika Trnovske cerkve, Ljubljanski grad in Kamniško-Savinjske Alpe, proti jugu pa na Plečnikov spomenik s Krimom v ozadju. 
Objekt Doma je vsebinsko razdeljen na tri programske sklope: Dom starejših, varovana stanovanja in javni program. Osnovni motiv objekta Doma starejših je čisti volumen z ravno zaključenim vencem. Stranski fasadi sta polni, z vrezanimi okenskimi odprtinami – nišami. V volumen vstavljeni vzhodna in zahodna fasada sta odprti in razgibani z barvanimi kubusi. 
Objekt varovanih stanovanj je nasprotno proti vzhodu in prometni Riharjevi cesti bolj zaprt. V fasadni ovoj so izrezane vertikalne okenske odprtine in loggie. Na severni in južni fasadi pa se odpre v obliki okvirja za usmerjanje pogledov. 
Notranji ambient je zasnovan kot sekvenca horizontalnih komunikacij, ki so večkrat razširjene in prekinjene s skupnimi prostori. Ne služijo le prehodom, ampak postanejo tudi prostor druženja in srečevanja.