Ureditev Skofja Loka_AB_01_RGB.jpg

RENOVATION OF CANKAR SQUARE AND BLAŽEVA STREET IN ŠKOFJA LOKA

LOCATION
Škofja Loka, Slovenija

CLIENT
Municipality of Škofja Loka

PROJECT YEAR
competition 2013, 1st Prize
execution 2013-2014

ARCHITECTURE OFFICE
Ravnikar - Potokar arhitekturni biro d.o.o.

ARCHITECTURE
Robert Potokar, Primož Žitnik, Ajdin Bajrović, Andrej Blatnik, Špela Kuhar

LANDSCAPE ARCHITECTURE
dr. Tanja Simonič Korošak

URBAN DESIGN
Studio Miklavc, Jure Miklavc, Jaka Verbič, Jože Carli, Silva Cimperman

ASSISTANTS
Javier Carrera Arias, Staša Baranja

PHOTOS
Andrej Blatnik

AWARDS
Award ZAPS Golden pencil for an exceptional realisation 2015


Reconstruction includes Cankar square, Blaževa street, "Usrana gasa", connection between Spodnji and Cankarjev trg and street area between town walls and Sora river on the north. Cankar square is paved with granite cobblestones which are intersected with thin metal lines - the lines represent borders between different urban spaces and volumes. Area before church entrance is paved with conglomerate from Kamnitnik (local type of stone). and acts as a carpet which is spreaded onto cobblestone grid. Stairs on the other side of square act as amphitheatric stairs that offer nice views of surroundings and are also paved with local conglomerate. A bronze model of the town is placed on the corner of stairs. It acts not only as a tourist attraction but also as a main orientation spot on the square. Its cantilever design enables views not only from the top but from the sides as well.