domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Prenova kina Kinodvor

Objekt   Vzdrževalna in adaptcijska dela kina Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana
Avtorska skupina  

Robert Potokar u.d.i.a.
Špela Kuhar u.d.i.a.
Blaž Budja u.d.i.a.
Metka Dariš u.d.o.v.k.
Tomaž Perme u.d.o.v.k.

Projekti:   l. 2002-2003
gradnja   l. 2002-2003 (otvoritev oktober 2003)
Statika   Vilko Šuligoj u.d.i.g.
Strojne instalacije           Mitja Drašler u.d.i.s.
Elektro instalacije   Boštjan Vindšnurer u.d.i.e.
Izvajalec del   Givo d.d., Ljubljana
Kvadratura   brutto notranje površine: 900 m2
Investitor   Mestna občina Ljubljana, Mestni trg 1, Ljubljana
Investicijska vrednost   750.000 €
Fotografije   Blaž Budja

Kino Ljubljanski dvor je nastal leta 1924 po načrtih arhitekta Josipa Costaperarie, ki je dvorano zasnoval v sklopu upravne stavbe Južnih železnic. To je bil prvi ljubljanski kinematograf, načrtovan posebej in izključno za filmske projekcije. Kasneje se je kino večkrat preimenoval, nazadnje v Kinodvor, ki skrbi za prikazovanje umetniškega filma.
Prenova dvorane je bila konec leta 2003 izvedena s svežim oblikovalskim pristopom, ki je upošteval sodobne zahteve kinoprojekcije in togost obstoječega prostora.
Zaradi novega sistema ozvočenja in izboljšanja same prostorske akustike v dvorani so bile nameščene absorptivne obloge. Prostor za njimi je omogočil posodobljen razvod instalacij. Reliefne površine ter štukature na stenah in stropu so tako ostale nedotaknjene.
Izveden je bil nov dvignjen montažni avditorij s stranskim dostopom. V vstopnem delu dvorane pod balkonom je nastal zaprt prostor, namenjen klubsko študijskim pdejavnostim.
Avditorij in akustične obloge so v črni barvi, medtem ko je osnovna konstrukcija dvorane dobila rdečo podobo, ki je hkrati tudi zaščitni znak novega Kinodvora.
Prenova je omogočila dostop in spremljanje projekcij tudi invalidom.
Vstopni hall je opremljen večnamensko, kot prireditveni in sprejemni prostor ter predprostor dvorane. Občasno gosti razstave in konference. Ob blagajni je urejen informacijski center. Pobarvan je enovito v svetlo bež barvo, ki so ji dodani posamezni rdeči elementi notranje opreme.