domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Enotno spominsko obeležje za prikrita grobišča po Sloveniji 

Projektna skupina:          Miha Klinar
Špela Kuhar
Blaž Medja
Uroš Pavasovič
Robert Potokar
Naročnik:   RS Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
Natečajni projekt:   november 2002, 1. nagrada
Izvedbeni projekt:   maj 2003
Postavitev prvega obeležja:   december 2003
Postavitev naslednjih obeležiji:   2004 - 2005
Fotografije:   Blaž Budja, Robert Potokar

Za označevanje prikritih grobišč po vojni usmrčenih žrtev je zasnovan element, ki označuje in obeležuje mesta spomina na žrtve. Povezava z narodovo tradicijo se odraža v zvonjenju, ki označuje vsa večja obeležja v človekovem življenju, najbolj očitno pa pogrebno slovesnost oziroma spomin na pokojnika. Obeležje je oblikovano kot stoječ valj, vlit v bron in postavljen na betonski podstavek. Valj je vpet v notranji mehanizem, ki omogoča, da se iz valja z nihanjem izvabi zven. Razmik med valjem in odstavkom je dovolj velik, da preprečuje možnost poškodb.

Enotno spominsko obeležje je sestavljeno iz zvona, cilindra premera 55 cm, višine 200 cm, ki je izdelan kot bronasti odlitek. Bronasti zvon je postavljen, obešen na nosilno jekleno nerjavečo cev, ki je sidrana v betonski podstavek premera 55 cm. Betonski podstavek je lepljen z epoksidnim lepilom na betonski temelj.
V valju je vtisnjen napis, ki pojasnjuje, da gre za obeležje grobišča žrtev povojnih pobojev, kraj, pripadnost in število žrtev. Dodaten tipografski element je geografska kota lokacije, ki natančno določa kraj grobišča. V prenesenem pomenu pa ta serija števil predstavlja tudi žrtve, ki jim ne vemo imena in so bile v času usmrtitve le številke.
V višini napisa bo zaradi dotikov bronasta reliefna površina valja sčasoma postala svetleča – s tem bo napis postal še bolj izpostavljen.

Zunanja ureditev ob enotnem spominskem obeležju ostaja v čimvečji meri nedotaknjena, obdelana z materiali, ki so na posameznih lokacijah: trava, zelenica, listje, pesek.

Opomba: skupno je bilo postavljenih 7 obeležji na različnih lokacijah: Brezno Zelesnik - Trnovo, Slovenska Bistrica, Brezno pri Konfinu, Glažuta, Jama pod Masecnovo Gorico, Kočevski Rog, Tezno pri Mariboru in pokopališče v Kopru.