domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Hišica ob drevesu

Objekt          Hišica ob drevesu
Lokacija       Trnovo, Ljubljana 
Avtor   Robert Potokar u.d.i.a.
Sodelavec   Janez Brežnik u.d.i.a.
Projekti in gradnja   februar 2008; junij 2008
Izvajalec del       Tesarstvo Kregar
Kvadratura   3,5 m2
Investicija    2.500 EUR
Fotografije   Andraž Kavčič, Robert Potokar

Kako postaviti hišico na drevesu, z vedenjem da obstoječo drevo ne bo preneslo dodatne obremenitve? Odgovor je hišica ob drevesu, ki je postavljena na svojo samostojno konstrukcijo, hkrati pa je v čim večji meri stisnejna k drevesu. Na ta način dobimo prostostoječo hišico na drevesu.

Kako otrokom ponuditi nekaj novega? Ravno zato je hišica zasnovana s sodobnim oblikovalskim principom in ne išče vzora v tipologiji klasičnih hišic na drevesu, ki črpajo svoj navdih ali v posnemanju pravih hišic oziroma v pomanjšanju vrtnih ut. Otrokom je tako približano drugačno dojemanje oblik, hkrati pa jim ponuja popolnoma nova prostorska doživetja. Hišica postane njihova lastnina, ki jo uporabljajo za različne namene: igro, pogovor, srečanja, predstave....iz hišice naredijo plavajočo ladjo ali pa potapljajoči se Titanik.

Iz česa je hišica narejena? Hišica je narejena iz lepljenega smrekovega lesa, ki je na zunanji strani zaščiten z brezbarvnim nano premazom. Le ta naj bi pripomogel k daljši obstojnosti lesa, hkrati pa bi les dobival svojo starostno sivo patino. Streha in zamaknjena stranica sta obloženi s strešno lepenko, ki prestreže večino neugodnih vremenskih razmer.
Tudi notranja oprema je minimalna, sestavljena iz vijačenih smrekovih elementov, ki smo jih skupaj z otroki naredili nekega nedeljskega dopoldneva.

Ne gre spregledati tudi dejstva, da je hišica postavljena kot eksperiment, kako se bo lesena konstrukcija, zaščitena z nanopremazom, obnašala skozi daljše časovno obdobje.

Po istem načrtu je bila oktobra 2009 postavljena hišica ob drevesu v neposrednji bližini družinske hiše Marčun.
Avtor fotografij hišice v Dupljah: Mirko Kunšič

V sklopu bienala BIO 22 je bila v atriju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje postavljena hišica po istih načrtih in v naravni velikosti.
Avtor fotografij v muzeju: Robert Potokar