domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Center starejših Hodoš

Objekt          Center starejših Hodoš
Natečajna skupina   Robert Potokar u.d.i.a.
Sabina Colnar u.d.i.a.
Ajdin Bajrović abs. arh.
Mateja Šetina abs. arh.
Projektna skupina   

Robert Potokar u.d.i.a.
Mateja Šetina abs. arh.
Sabina Colnar u.d.i.a.

Projekt notranje opreme  

Robert Potokar u.d.i.a.
Mateja Šetina abs. arh.
Sabina Colnar u.d.i.a.
Petra Slukan u.d.i.a.

Projekti in gradnja   projekti - l. 2009-2010
Statika   Statikon d.o.o.
Strojne instalacije   Veling s.p.
Elektro instalacije   Mat.el s.p.
Kvadratura   neto tlorisna površina - 2.472,25 m2
površina zemljišča -  4.998 m2
Investitor  

Občina Hodoš

Foto       Robert Potokar, Miran Kambič 

Center starejših stoji v središču vasi Hodoš. Skupaj s šolo in občino postaja tudi generator lokalnega dogajanja, saj je poleg bivalnih sob predviden tudi skupni program, namenjen zunanjim uporabnikom.
Čisti volumen nadstropnega dela v obliki črke L je izveden v rdeči opečnati barvi in na sodoben način povzema motiv okoliških streh.
Objekt išče navezavo z lokalnim kontekstom, kjer so na dolgo parcelo postavljeni gospodarski objekti z vzdolžno stranico, stanovanjski objekti pa so vzporedni s cesto. Skupaj tvorijo notranji atrij, oziroma dvorišče, ki je povzeto tudi v novem objektu: zaradi L oblike je formirano notranje interno dvorišče na spodnjem nivoju, ki se preko obstoječega terena in preurejenega travnika zlije s krajino.
Ravna streha se nad sobami spremeni v rastočo enokapnico. Sobe se tako dodatno odpirajo proti sončni svetlobi, streha ni več monotona horizontala, ampak postane razgibana in podobna valoviti prekmurski pokrajini. Odprtost objekta je naglašena tudi s pogledi na cerkveni zvonik nad cesto in na pokrajino, saj ima enostranski hodnik na zahodni in vzhodni fasadi odprtine v obliki okvirja za usmerjanje pogledov. Hodnik tako ni več samo komunikacija, marveč skupni družabni prostor v povezavi z naravo.

Natečajna rešitev.