domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Natečaj za brv Lent Tabor v Mariboru

Natečaj   Mednarodni, javni, idejno projektni, anonimni, enostopenjski, arhitekturni natečaj EPK evropska prestolnica kulture - REKA DRAVA 2012
Natečajna skupina   Robert Potokar, u.d.i.a.
Petra Slukan, u.d.i.a.
Martin Kruh, štud.arh.
Ami Kadribašić, štud. arh.
Statika    Boštjan Stojko u.d.i.g. 
Projekti   natečaj - l. 2010,
Razpisovalec   Mestna občina Maribor, Društvo Arhitektov Maribor, Union internacional D'arhitectes in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Urbanistična zasnova mostu izhaja iz lokacije porušenega mostu, njegove smeri, ulice s peš povezavo na Glavni trg in navezave na Taborsko obrežje. Ulica se preko zaloma spusti proti nabrežju, zalom ulice pa se na nasprotnem bregu spremeni v zalom mostu. Na ta način se izognemo obstoječi hiši na Taborskem obrežju.

Most je zasnovan kot linija, položena preko reke. Ta linija noče konkurirati sosednjim mostom, zlasti ne Staremu mostu, ki s svojo triločno delitvijo ostaja glavni in dominantni most v rečni silhueti Maribora. Linija mostu je zaradi nadvišanja za prehod plovil pod mostom napeta, oziroma se z nižjega levega brega dviguje proti sredini in nato spušča na sicer 1.00 m višji desni breg reke Drave.
Most je v prerezu oblikovan kot pravokotno korito v obliki črke U z vertikalnima stenama, ki sta hkrati primarna jeklena nosilca. Nosilca sta z zunanje strani obložena z jekleno prašno barvano pločevino, medtem ko sta z notranje – peščeve strani po tleh in do višine ograje obložena s profilirano pločevino.