domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Vodnik Gremo v mesto Ljubljana

Avtorja        

Špela Kuhar in Robert Potokar

Založnik         Ustanova fundacija Piranesi, Rimska cesta 8, Ljubljana
Fotografije   Miran Kambič et.al.
Ilustracija na ovitku         Damijan Stepančič
Ilustracije   Damijan Stepančič
Polona Lovšin
Adriano Janežič
Maša Kozjek
Kristina Krhin
Ana Razpotnik Donati
Jelka Godec Schmidt
Matjaž Schmidt
Risbe načrtov          Andraž Kavčič 
Zemljevidi    Damijan Jerič 
Oblikovanje  in prelom   Domen Fras; Aparat. org 
Organizacija tiska    Božnar in Partner 
Izdano    Ljubljana, 2008 

Izšel je vodnik po Ljubljani: Gremo v mesto, avtorjev Špele Kuhar in Roberta Potokarja. Namenjen je spoznavanju mesta, predvsem njegovih prostorskih in arhitekturnih kvalitet. Predstavljene so na slikovit in zanimiv način, ki je primeren tako za družine z otroki kot za turiste in ne nazadnje za vse, ki jih mesto in arhitektura vsaj malo zanimata. V vodnik so uvrščeni vsi tisti najzanimivejši in najbolj prepoznavni prostori, ulice in stavbe, ki meščanom in obiskovalcem dajo najboljši vtis o arhitekturnem prostoru v Ljubljani.

Vodnik je sestavljen iz dveh temeljnih sklopov: zgodovinskega pregleda in posameznih arhitekturnih sprehodov. Zgodovinski pregled je razdeljen na deset časovnih obdobij, od prazgodovinskega – koliščarskega obdobja, rimske Emone, srednjega veka, baroka, klasicizma, secesije, modernistične in Plečnikove Ljubljane do povojnega socialističnega obdobja in sodobne Ljubljane.
Vsak arhitekturni sprehod zajema splošen opis sprehoda ali ogleda s prikazom na mestni karti, v nadaljevanju opisa pa si sledijo podrobnejše predstavitve posameznih pomembnejših stavb, trgov in parkov. Vsaki izpostavljeni stavbi sta namenjeni dve strani, s podrobnejšim strokovnim opisom, fotografijami, načrtom, ilustracijo ter kopico zanimivosti in podatkov, ki naredijo arhitekturo privlačno za majhne in velike otroke. Vodnik je zato zasnovan nekoliko lahkotnejše, z obsežnim grafičnim in slikovnim gradivom ter z duhovitimi ilustracijami priznanih slovenskih ilustratorjev, ki s svojimi očmi slikajo arhitekturne zgodbe.

O vodniku:
6 sprehodov in 5 ogledov
168 strani
359 fotografij
95 ilustracij
45 načrtov
12 zemljevidov
8 risb razvoja Ljubljane
Format: 14,5x23,3 cm
Jezik: slovenski, angleški

Vodnik Gremo v mesto Ljubljana je prejel nagrado Najlepša slovenska knjiga na 24. Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu.