domov 
kontakti
podjetje
ekipa
obvestila

Razstava In Memoriam Vojteh Ravnikar

Razstava:   Izvedeni projekti 2000-2010
Lokacija:           

Galerija Jakopič, Slovenska c. 9, Ljubljana

Čas:    20.1.2011 - 23.2.2011
Koncept postavitve:  

Robert Potokar u.d.i.a.
Mateja Šetina abs. arh.

Fotografije:   Andraž Kavčič

Razstava šestnajstih izvedenih projektov biroja Ravnikar Potokar je posvečena arhitektu Vojtehu Ravnikarju (1943-2010), enemu glavnih protagonistov slovenske arhitekture zadnjih trideset let.
Na razstavi so predstavljena dela, nastala v biroju med leti 2000 in 2010. Med njimi je posebej izpostavljeno delo Zimskega dvorca na Blokah, s katerim je Vojteh Ravnikar zaključil svojo življenjsko pot in ustvarjanje. Projektantsko delo je začel leta 1977 v projektivnem biroju Kraškega zidarja v Sežani, kjer je osnoval tudi skupino Kras. V Ljubljani je istočasno ustanovil lasten biro, ki se mu je leta 1990 pridružil arhitekt Robert Potokar. Od leta 2000 biro deluje na Rimski cesti 8. Leta 2003 sta skupaj tudi formalno ustanovila podjetje Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.
V ljubljanskem biroju se je v tem času zvrstilo več generacij študentov, arhitektov in nešteto sodelavcev, brez katerih ne bi uspeli izvesti vseh raznolikih in zahtevnih projektov. Večino dela je pridobljenega z udeležbo na javnih natečajih, le posamezni manjši projekti so posledica neposrednih naročil. Biro pokriva širok razpon projektiranja: od manjših nalog - enodružinskih hiš in prenov do projektov velikega merila – šol v Celju, Grosupljem in na Bledu, športne dvorane v Sežani, niza poslovnih stavb ob Masarykovi cesti v Ljubljani, stavb s kulturnim programom in leta 2010 dokončane stanovanjske stolpnice v Novi Gorici.
Kar nekaj skupnih projektov, ki so rezultat zmag na natečajih, še čaka na svojo realizacijo. Med njimi naj omenimo tri: novo sodno stavbo v Ljubljani, tri umetniške akademije na Roški ter novo ljubljansko železniško postajo.
Ob razstavi bosta izšla dva kataloga: zbornik tekstov o Vojtehu in katalog izvedenih projektov arhitekturnega biroja.